De K van Kersttradities

De K van Kersttradities

december 19, 2020 1 Door papalavert

24 december is een hoogtepunt van ons kalenderjaar. Ook dit jaar. Ja, het moet allemaal een beetje anders/kleiner/…, maar we overleven dat wel he mannen. We staan ervoor en we moeten erdoor, zou een teerbeminde Chirogezellin destijds gezegd hebben.

De aanloop naar Christmas Eve is evenwel zeker zo belangrijk in ons Landense kersthoofdkwartier, en daar horen een hele resem tradities bij. Ready to roll, Rudolph?

#1 — 25 november

November?! Ah neen he, Daddy. Eerst de Sint, da–

Begint niet he. De Sint en ik hebben sinds jaar en dag de onderlinge afspraak dat onze kerstboom mag staan vanaf 1 december. Wat zeg ik? De goedheilige man kijkt er zelfs elk jaar reikhalzend naar uit! Eén jaar kwam het er door een tripje naar Londen pas later van. Jawadde, dat hebben we mogen horen van Zwarte Piet, zulle. Never again, Team Landen!

MAAR DADD–

Enfin, 25 november dus. Exact een maand voor Kerstmis doen de eerste kleine kerstversieringen hun intrede: onze jingle bells (die bijna elke deurklink op het gelijkvloers opfleuren), de minikerstmannen, onze kerstsokken (handgemaakt door Mummy dearest!) en kerstpinguïns Tolhvi en Ulof (hier samen met trouwe sidekick Mr Penguin, de coolste lectorenbeker ooit in het Hasseltse hoger onderwijs):

Ook van de partij op de piano:

#2 — Dé kerstkalender!

Schoewn he? Vrouwlief en ik maakten dit exemplaar enkele jaren geleden zelf. Als lactose-intolerante mens zijn de standaardaftelkalenders met chocolaatjes een no-go, maar euh, laten we eerlijk zijn: welke brol uit de winkel kan hier tegenop?

Touché, Daddy!

Dit is het eerste jaar dat Emmaline goed en wel beseft dat er in die vakjes af en toe wat lekkers verstopt zit. Bijgevolg galmt er naast Good King Wenceslas en andere hits ook dagelijks de one-liner “Christmas calendar! Christmas calendar!” door onze woonkamer. Het concept “papa’s/mama’s vakje” is haar minder duidelijk. Delen is dan de boodschap. Dat hoort bij de tijd van het jaar he Daddy. Tot het Emmalines vakje is toch. We gaan nu ook niet overdrijven.

#4 — Versieren die handel!

De échte boom versieren we als gezin (lang leve onze plastic appeltjes voor Emmaline, want ho-ho-holy crap, menneke, mijn hart wanneer ze een glazen kerstbal uit de doos haalt…), maar Emmaline heeft sinds dit jaar ook haar eigen vilten exemplaar! Hoera!

In dezelfde categorie, maar toch een beetje anders: onze recent verworven set krijtstiften om de ramen te voorzien van een extra dosis Christmas spirit (zie het resultaat van jaar 1 hier). Traditie 4,5?!

#5 — Mr Elf

Elf on the shelf (vergelijkbaar met de, ahum, oh zo “originele” spiekpietjes qua functie), maar dan met een minder hoog ik-word-‘s-nachts-wakker-en-kom-u-wurgen-in-uw-slaapgehalte. Onze elf begint steevast op zijn shelf (lang leve ons überkruidenrek), maar durft aan het einde van december al eens op verkenning gaan. En heeft een drankprobleem, zo blijkt.

Is Elf on the Shelf real? | The Charlotte News   

#6 — In de maat, graag!

Wanneer het eerste wat uw 2-jarige zegt — nee, zingt — wanneer ge haar ‘s morgens uit bed haalt, “DECK the ‘alls uh firi ‘OLLY, FALALALALA, LALA LALA!” is, dan kunt ge als anglofiele kerstzot enkel vaststellen dat ge goed bezig zijt. Sommige kersthits blijven beperkt tot één sporadisch woordje (Good King Wenceslas werd herleid tot “STEPHEN” en “EVEN”), andere gaan bijzonder vlot. Toen de kinders van de lagere school op bezoek kwamen bij de kleuters om Jingle Bells te zingen, was er in het obligate Facebookfilmpje welgeteld één lid van het instapklasje aan het meekwelen: ons wasbeertje. Heerlijk. Mariah Carey besparen we Emmaline voorlopig. Die gaat ze later nog genoeg horen op de radio.

#7 — Kerstlectuur

Lezen, lezen, lezen. Het is Emmalientje meegegeven met de paplepel. Ze heeft dan ook een aardige collectie uitgebouwd in haar korte bestaan, en Daddy zorgt ervoor dat Father Christmas naast speeltjes ook elk jaar enkele literaire schatten achterlaat in de Noordpoolpostzak. Toppertjes in de kerstperiode: 10 Little Christmas Elves, We’re Going on an Elf Chase, The Night Before Christmas, The Night Before the Night Before Christmas en — na 25/12/2020, maar dat hebt ge niet van mij gehoord — The Night After Christmas! Opperste concentratie was er vanaf jaar 1:

**smelt**

#6 — Pyjamafeestje!

Het was de vestimentair begaafden onder u misschien al opgevallen in bovenstaande foto, maar op 24 december trekken we rond 17u. met z’n allen onze pyjama’s aan. Kerstavond, dat moet gezelligheid ten top zijn, en dat gaat niet als ge helemaal uitgedost zijt, toch?

#7 — Bakwerk

Net zoals we voor Sinterklaas, Zwarte Piet en Slecht Weer Vandaag wat lekkers klaarzetten, doen we dat ook voor de kerstman.

Een groot glas melk! 

Nee, jong. We zijn toch geen Amerikanen zekers? Hier moet er een beetje alcohol vloeien, zoals bij onze Britse vijverburen (‘t Is niet omdat we in de clinch liggen over visserij dat we alles overboord — hahaha — moeten gooien hé)! Sherry krijgt de kerstman al genoeg, dus in Landen mag hij zich verheugen op een glaasje glühwein.

En een pretzel?

Met die glühwein dacht ik… Laat maar.

Voor de kerstman mag er enkel en alleen op 24 december worden gebakken, want we gaan onze goede vriend toch geen oubakken koekskes voorschotelen? De baktraditie mag dan wel een feit zijn, het eindproduct varieert. We maakten al gemberkoekjes, übertraditionele mince pies en Bakewell tarts. Dit jaar gaan we voor Nigella Lawsons Sweet and salty chocolate cookies! Kwestie dat we er niet te veel hebben, want restjes meenemen naar de kerstdis op 25 december zal in 2020 niet lukken.

Met overschot zitten we echter sowieso, want, oh ja… Er is ook nog die laatste — en meteen ook langstlopende — kersttraditie:

#8 — Het speculooshuis

Dit was speculooshuis nummer 7; dat van 2020 staat nog in de stellingen. ^^ Voorlopig blijft dit een Papaprojectje, al vermoed ik dat er dit jaar iemand bijzonder enthousiast gaat zijn om mee te helpen oppeuzelen…

 

Welke zijn jullie kersttradities binnen en/of buiten het gezin?