De D van “Da hoort ge niet vaak”

De D van “Da hoort ge niet vaak”

januari 27, 2021 4 Door papalavert

Wat hoort ge niet vaak, Daddy?

De voornamen van onze oogappeltjes: Emmaline en Rosalijn.

Ah nee, da hoort ge niet vaak. En krijgt ge daar dan veel reactie op?

Dat valt eigenlijk goed mee. Uiteindelijk zijn het nu ook geen supervreemde namen à la Xylos of Hyacintha.

En hoe zijt ge daar dan op gekomen? Uit de boekskes?

Nope. Die boekskes met namen hebben vrouwlief en ik helemaal doorspit, maar dé naam vonden we daar niet in.

In een ver verleden schreef Daddy eens een roman, en ging ik op zoek naar een hele resem unieke namen. Vrijwel elke naam werd gekoppeld aan een diepere betekenis voor het personage, en zo kwam ik op een dag Emmeline tegen. Dat vond ik op zich een mooie naam, maar er schortte iets aan. Dus begon Daddy te sleutelen met klinkers et voilà, Emmaline was geboren. Allez, de naam alleszins.

Dus toch uit een boekske! 😉

**gniffel**

En wat voor personage was Emmaline in uwe roman?

Zelfs geen volwaardig personage, begot. De protagonist in een boek dat mijn hoofdpersonage leest: “[…] De roeping van Emmaline Mildegrid, een bestseller over een jong meisje dat koningin wordt van heel Roverburg nadat ze trouwt met een prins en vervolgens de hele koninklijke familie één voor één liquideert […]”

Speciaal…

Dat woordje gebruiken sommige mensen ook als ze de namen van onze dochters horen.

Zijn er zo nog speciale reacties geweest?

Vooral versprekingen. Veel mensen zeggen “Emmalie” of “Emelie” wanneer ze Emmaline voor de eerste keer horen. Of “Ah, een dubbele naam? Jullie konden niet kiezen tussen Emma en Lien?” Euh. Nee.

En wat waren de reacties op Rosalijn?

Gemengd. Niemand gaat zeggen dat ze dat niet mooi vinden natuurlijk, maar sommige mensen kunnen niet goed verbergen dat ze geen grote fan zijn. Vooral non-verbaal leverde dat awkward gelaatsuitdrukkingen op. Ieder z’n meug hé. Er zijn ook mensen genoeg die het wél een mooie naam vinden, én een mooie combinatie: Emmaline en Rosalijn.

De tofste reactie tot nu toe: Ooooh, da’s mooi. Emmaline en Rosalijn, da klinkt als uit een sprookje van de broeders Grimm. Ja, heel mooi.
De meest speciale reactie: Die naam komt niet van u he Goedele. :’)

En kwam Rosalijn van uw vrouw?

Nieje. Maar om dat nu zo te zeggen…

Het is natuurlijk wel een unieke naam.

Ge moogt gerust zijn. Volgens de databank van Kind & Gezin is ons Rosalijntje zelfs de enige van haar soort. Daar was het ons nu niet om te doen, maar we vonden het wel een leuke bonus. Net zoals bij Emmaline heeft de naam iets vertrouwds, maar toch iets unieks.

En hoe kwam “Rosalijn” tot stand?

Awel, geloof het of niet, door de kindernamenboekskes! Toen we die aan het lezen waren, kwam ik de Rosacombo’s tegen: Rosalinde, Rosamond (Emmalines derde naam, trouwens), Rosamund enz. Roseline stond daar ook ergens tussen. Maar Emmaline en Roseline, dan wordt het Annemieke en Rozemieke uit Jommeke hé, dus veranderde ik die line naar lijn en de e naar a, en eureka! Rosalijn! Door de Rosa-link met Emmaline was dat qua betekenis ook meteen in orde. Bovendien doet Rosalijn denken aan Rosaline (de eerste — onbeantwoorde — liefde van Romeo voor hij zijn oog op Julietteke laat vallen) en Rosslyn, het stukje Schotse erfgoed dat ik ooit op eigen houtje ging ontdekken met de bus vanuit Edinburgh. Een vleugje Shakespeare én een streepje Schotland, dan zijt ge als lector Engels bijzonder tevreden met zo’n naam…

En vrouwlief ook?

Natuurlijk. De inspiratie komt dan wel van Daddy, maar uiteindelijk blijft de naam van uw kind een gezamenlijke beslissing he zotteke. Dat is hier geen dictatuur.

Ge had het daarnet over betekenissen. Hoe zit dat met Emmaline en Rosalijn? 

Awel… We zullen u dat eens in een overzichtje gieten!


Emmaline Merlijn Rosamond

Emmaline: < Germaans – vredige thuis

Merlijn: < dé Merlijn, uit de legende van Arthur

Rosamond: < Oud-Duits – beschermer van paarden (waar wij totaal geen voeling mee hebben, maar ‘t is wel een hele mooie naam) of < Latijn: roos van de wereld

 

Rosalijn Freya Iskander

Rosalijn: < Rosalinde < Germaans: zacht(aardig) paard of < Latijn: mooie roos

Freya: < Schots/Noorse origine: dame — Uiteraard ook de Noorse godin van de liefde en vruchtbaarheid. (We hebben héél even overwogen om Freya als eerste naam te gebruiken.)

Iskander: Perzische variant van Alexander, beschermer van de mensheid (Alexander was één van onze vroege opties als we ooit een jongen kregen, maar is ondertussen afgevoerd)


Bedankt, Daddy. Jullie hebben dat heel goed gekozen. Wat gaat de volgende naam zijn? Ook iets unieks?

Geduld, vriend. Eerst een beetje genieten van onze twee vedetten. ^^