(K)raambezoek in coronatijd

(K)raambezoek in coronatijd

februari 4, 2021 2 Door papalavert

Nog eens proficiat met de geboorte van uw tweede dochter, mama en Daddy!

Danke schön. ^^ **glunder glunder**

Seg, voor dat kraambezoek… Hoe zien jullie dat? Met corona en zo.

Tja, hoe zien we dat? Een raambezoek he.

Ah, dus niet binnenkomen?

Euh, neen.

Want ik ken iemand die d–

Ge komt niét binnen, liefste niet-knuffelcontactje.

Jama, ‘t is koud buiten hoor.

Goed dat ge ‘t zegt, jong. Dat was ons nog niet opgevallen. Niet getreurd, waarde bezoekers! Wij hebben aan u gedacht! In onze coronaovergangszone (aka de afgesloten inkomhal), met een (ontsmette) Team Landen-tafel.

U krijgt: ontsmettingsmiddel, een étagèreke met afwisselend lekkers** (bewaard in quarantaine; geplaatst met ontsmette handen in handschoenen) en warme (lactosevrije) chocomelk, een alcoholvrije cocktail (óf een echte Aqua Koala — Rosalijns gepersonaliseerde cocktail — zolang de voorraad strekt). Want ja, wij weten ook dat het koud is buiten.

Héél koud. En er ligt sneeuw op uw dak die ons elk moment kan spietsen als die naar beneden valt. (Ondertussen niet meer, want ja… België he.)

Juist ja. Wij hadden het ook graag and–
Wacht eens. Laat ons dat efkes — geheel subjectief — afwegen.

CORONAVOORDELEN

  • De gemiddelde duur van een raambezoekje tegenover een traditioneel kraambezoekje: best kort. Gevolg: meer tijd voor onze bubbel en, oh ja, het leven, want dat gaat ook verder he mannen. Cursussen voorbereiden voor het tweede semester, examens verbeteren, eten op tafel zetten, honderd foto’s maken per dag… Moet allemaal gebeuren. Natuurlijk zouden we sommige mensen wél graag langer zien, binnen laten komen, een gezellige namiddag/avond/… beleven, maar euh, dat geldt niet voor alle bezoekers. Hihi. En laat ons eerlijk zijn: het verhaal van de bevalling 100x opnieuw vertellen is nu ook niet de meest boeiende ervaring. Dan liever in rechte lijn naar de essentie: “Kijk eens wat een schoon boeleke!” – “Mooie mix van de twee he!” – “En braaf dat dat is!” – “Jaja, grote zus doet dat fenomenaal!” (Op familiaal gestoef staat géén herhaallimiet.)
  • Eén ruimte om permanent netjes te houden: die met het raam. Hallelujah! Onze peuter verwijzen we tegenwoordig standaard door naar de keuken (achteraan in ons fort en dus relatief uit het zicht). “Ga daar maar een beetje kleuren, Emmaline. Hm? Uw vissenspel? Da’s zeker da, kind, maar niet in de living hé. Hm? Peppa Pig kijken? Oei, meisje, de tv is precies kapot. Anders moeten we ons een beetje met uwen Duplo bezighouden. In de keuken staat een grote tafel. Ik geef het maar mee ter info.”
  • “Mag ik ze eens pakken?” is een overbodige vraag geworden, tot groot jolijt van menig corona-ouderpaar, vermoeden we.
  • We springen — weliswaar uit noodzaak — creatiever om met onze bezoekjes (zie verder), en geven zo toch nog een positieve twist aan de hele situatie. Daardoor zullen ze, denken wij toch, uiteindelijk meer memorabel zijn dan het bezoek bij de geboorte van onze eerste oogappel. “Weet ge nog, jong, toen ge aan ons raam stond met die chocomelk om Rosalijn te zien? En ziet ne keer hoe groot dat kind ondertussen is geworden! Zotten tijd he…”
  • Er kan nog altijd gewandeld worden (bij een bezoek van 2 personen en iet of wat deftig weer). Vorige zondag ging Rosalijn voor het eerst uitgebreid stappen met de koets, samen met Omi, Opi en grote zus (uiteraard mét Peppa Pig umbrella!):

CORONANADELEN

  • Écht gezellig is dat natuurlijk niet, zo’n raambezoek. Of toch? Uiteindelijk ziet ge veel mensen buiten uw bubbel. Mensen die ge soms al hééééééééééél lang niet meer gezien hebt! In positieve omstandigheden dan nog! Onze window vibe heeft bovendien een nostalgisch tintje, want in plaats van onszelf (of het bezoek) op kosten te jagen (enfin, vanaf nu toch), gebruiken we nu deze superleuke walkie-talkies! Met een bereik van 2 kilometer, astemblief!


    Verder hebben we een zelfgemaakt photoboothkader (Het raam van Rosalijn), waarin we al onze raambezoekers even laten poseren. Want we moeten er toch het beste van maken, niet? Voorbeeldje met Rosalijns peter:

  • Niet iedereen is even tuk op mondmaskers, handen ontsmetten en co. Wij begrijpen dat. Maar gebruik uw gezond verstand eens eventjes. Wat hebben ouders met een nieuwe spruit vooral niet nodig? Geklaag, gezaag en/of extra frustraties. Ja, ‘t is allemaal erg. Ja, ‘t is te hopen dat we snel weer de draad kunnen oppikken. Maar: neeeeeeeen, daar willen we het nu toch niet over hebben (of toch niet te lang). Hebt ge dat schattige menshoopje gezien in onze armen?! Aanschouw en smelt! Daarom mijn doodeerlijke advies: niemand verplicht u om aan iemands (ons) raam te gaan staan, dus bezint voor ge begint. En ontsmet uw handen voor ge iets van dat étagèreke neemt (en vervolgens onze deurklink aanraakt). Zo moeilijk is dat toch niet? Wij zijn geen heilige boontjes, en hebben — zonder het te weten wel — ook al foutjes gemaakt, maar uiteindelijk proberen we in deze ook maar te doen wat goed is voor iedereen. Go with the flow!
  • Daarmee gepaard ook dit, al zet ik het wel tussen haakjes omdat het gelukkig niet courant is: (Een gebrek aan sociale vaardigheden en/of empathie. Feit is dat niet alleen sympathie maar ook antipathie blijkbaar wordt uitvergroot tijdens een raambezoek, één keer met een wenende echtgenote nadien. Héél tof is dat. Dat voordeel van de beperkte bezoekduur scoort hierdoor extra punten.) Maar nogmaals: hoogst uitzonderlijk en hopelijk niet voor herhaling vatbaar. We gaan het daar na deze post ook niet meer over hebben.

Conclusie: ‘t is een mes dat aan twee kanten snijdt, nietwaar? Maar we kunnen er dus mee leven. En wie weet kunnen de late bezoekers in de zomer wél iets meer. Ons kind gaat nog wel efkes mee. Al een geluk. 😉

Mja, mja… Dus een babywandeling is een optie? Dat mag hé, met z’n vieren! Buiten tellen kinderen onder de twaalf niet mee!

Tuurlijk! Maar ge moet uw wandeling dan wel perfect afstemmen op mijn borstvoedende vrouw en clusterende baby. Maar wel niet te lang he. ‘t Is koud buiten ze.

 

 

 

 

 

PS

**: Ja, dat zijn gepersonaliseerde koekskes! Tof hé! Met dank aan de koekjesstempel van naamkoekjes.be!