De E van Expressie

De E van Expressie

april 26, 2021 2 Door papalavert

“En van wie heeft ze dat, Diony?” 

Die reactie krijg ik wel eens wanneer ik zit te foeteren op Emmalines dramaqueengehalte. Touché, natuurlijk, want mijn genetisch materiaal zit daar inderdaad voor iets tussen — al kan ik mij moeilijk voorstellen dat ik vroeger om de haverklap “gebeten” werd in mijn vinger door de Grote Boze Wolf, om maar iets te noemen. Gelukkig heeft al dat drama ook een beslist positieve kant. Onze oudste spruit is namelijk één van de meest expressieve peuters die ik ken. En dat is toch elke dag ook een beetje opnieuw genieten.

Die expressie zat er van bij het begin ingebakken. Zo herinner ik mij een bezoekje met Emmaline op PXL waarbij ze — nauwelijks een paar maanden oud — haar gepatenteerde Van Eeckhout-frons bovenhaalde toen mijn collega’s in de buurt kwamen. (“Ja, ze is van u!”) Of haar allereerste bezoekje aan onze tuin:

Ook bijzonder memorabel: haar non-verbale reactie (bijna 1,5 jaar oud op dat moment) op de toeristen aan de toren van Pisa die dé Pisafoto (ge weet wel, die met uw handen “tegen” de toren. Hilarisch.) stonden te maken:

Heerlijk, toch? ‘t Is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn in de wondere wereld der expressie. If looks could kill:

Of wat dacht u van “Zijt ge wéér daar met uw fototoestel, menneke?”:

Tja. Hoe kan het ook anders, hoor ik sommigen luidop denken, in een huishouden waar ze van tijd tot stond met z’n drieën (Rosalijn is nog een ietsiepietsie te jong) als krabben rondlopen, zitten te kakelen op een technokinderliedje (met dank aan Limmy), en waar verhaaltjes voor het slapengaan een, euh, nogal geanimeerde bedoening zijn? Zo vader…:

 

Valt het dan te verbazen dat de 3-jarige des huizes uit het niets hiermee komt aanzetten? (Uiteraard moest ze het daarna on camera herhalen; zo werkt dat hier!)

Vermoedelijk niet… Maar check de overtuiging waarmee ze dat brengt, menneke! Als ze ooit een vrouwelijke Boeddha zoeken op Studio Herman Teirlinck…

En de jongste? Die is al aardig op weg. Van Eeckhout-frons-in-wording? Check!

Schaterlachjes — die doorgaans pas komen rond 4 maanden, btw? Hier op nog net geen 3 maanden oud een feit (al is de frequentie nog laag)!

Genieten maar dus. En dat “beetje” drama nemen we er wel bij.