De Z van Ziektekiemen

De Z van Ziektekiemen

maart 8, 2022 0 Door papalavert

Terwijl ik dit typ, hoor ik mijn eerstejaarsstudenten Toerisme en Recreatiemanagement correcte Engelse uitspraak bij te brengen en het even te hebben over reisbureaus. Driewerf helaas. Daddy vertoeft enkele dagen thuis met een grondig verstoord spijsverteringsstelsel. Een uitgesteld erfdeel van de voorbije paar weken, toen volgende ziektebeelden de revue passeerden:

 1. Dochter #2: blaasontsteking
 2. Dochter #1: buikgriep (met überkoorts en eventjes vrees voor meningitis en/of blaasontsteking)
 3. Dochter #2: buikgriep
 4. Dochter #2: uitslag over haar hele lichaam (Eerst dachten we waterpokken, maar dat bleek toch niet het geval, en opeens was de uitslag na 24 uur veel minder erg, en vervolgens gewoon verdwenen. Een allergische reactie? Update: yup, allergische reactie, zo bleek na een herhaling bij OORONTSTEKING vorige week. Oh ja, en dochter #1 had ook nog een paar dagen 39,8°, zonder enige aanwijsbare reden. FUN, FUN, FUN!)
 5. Tussendoor/zo goed als altijd aanwezig bij de twee: snot, snot en nog eens snot!

Overal microben!

Meer dan genoeg waarschuwingen voor ge aan de kinderdroom begint:

 • Gedaan met de rust!
 • Oefen al maar op de luiers, want een ongelukje is héél gauw gebeurd!
 • Veel verantwoordelijkheid he, zo’n kind…

Gelukkig “krijgt ge er veel voor in ruil”… Alleen vertelde niemand erbij dat dat ruilpakket dus ook voor 40% uit ziektekiemen bestaat! Kunnen we dat misschien als extra disclaimer zetten op de FONS-website, zo naast de cookie policy misschien? “Ah ja, voor dat kind geboren wordt, moet ge misschien efkes uw immuunsysteem op punt stellen. ‘t Is maar dat ge ‘t weet.”

En kom me niet af met “Jama, da’s goed dat ze wat vaker ziek worden wanneer ze op de crèche zitten. Dan hebben ze minder last wanneer ze naar school gaan.”

ZIJ WEL, JA.

Maar wie komt er nog op die school?

ANDERE BESMETTELIJKE MENSEN. EN IK.

Ik, die — wanneer ik er efkes bij stilsta — nergens anders meer kom dan in regelrechte broeihaarden:

 • hogeschool
 • crèche
 • lagere school
 • naschoolse opvang
 • supermarkt

Slim kind

Gelukkig is er ook nog die andere 60% in het ruilpakket, waarmee — zelfs in tijden van buikgriep — eens kan gelachen worden. Emmaline vertoonde gisterenmorgen op bijna-4-jarige leeftijd bijvoorbeeld verdacht veel inzicht in het mannelijke geslacht:

“You ill, Daddy?”
“Hm.”
“You dying?”
“Yes, sweetheart.”

Om nadien onverstoord verder te smullen van haar cornflakes.

Tot ziens dan maar, drama queen Daddy. Crepeer rustig voort.